Lean-asiantuntijan koulutus
Leanin ytimessä on asiakas ja asiakkaan tarpeiden täyttäminen. Tärkeimmät periaatteet tämän tavoitteen saavuttamiseksi ovat ihmisten (= työntekijät, asiakkaat, toimittajat, omistajat, ympäröivä yhteiskunta jne.) ja ihmisyyden kunnioittaminen sekä jatkuva parantaminen.
Leanin perusta lepää Toyotan ja muiden japanilaisten autonvalmistajien toiminnassa ja tällä alalla asiakkaiden tarpeet liittyvät tyypillisesti nopeisiin toimitusaikoihin, korkeampaan laatuun ja kilpailukykyisiin hintoihin. Monesti kuulee väitettävän, että Lean toimisi vain autoteollisuudessa, mutta ainakin tarpeet lyhyemmistä toimitusajoista, korkeammasta laadusta ja alhaisemmista hinnoista ovat tuttuja monelta muultakin alalta.
Yksittäisten työkalujen ja menetelmien toiminta ja soveltaminen riippuu toki siitä, millaisessa toimintaympäristössä ollaan. Tärkeää onkin tietää minkä ongelman ratkaisuksi työkalu on alun perin kehitetty, mitkä ovat sen taustalla vaikuttavat luonnonlait ja onko se sovellettavissa eri ympäristöön ja millä muutoksilla, sokea kopiointi ei toimi.
Seuraava ajankohta avoin. Kysy yrityskohtaista toteutusta.
Koulutuksen kesto on 5 päivää.
08:30 | Ilmoittautuminen ja kahvi |
Avaus, esittely, ohjelma Lean perusteet Tausta ja lainalaisuudet Toiminnan lainalaisuudet, Littlen laki, saantolaskelma Vaihtelun vaikutus tuottavuuteen Kuinka parannuspotentiaali konkretisoidaan? Toyota Kata – Nykytila, tavoitetila ja parannus Lean ja ongelmanratkaisu – PDCA |
|
12:00 | Lounas |
13:00 | Demonstraatio Lean -peli: Paloautopeli Funktionaalinen tehdas |
14:30 | Kahvi |
PDCA – Tehtaan kehittäminen Harjoituksen purku ja analyysi Leanin avainkonseptit |
|
16:00 | Ensimmäinen päivä päättyy |
08:15 | Päivän aloitus Arvovirtakuvaus (VSM) ja parannusprosessi Kohteen tunnistaminen Määrä- ja reittianalyysi Nykytilakuvaus VSM, Value Stream Mapping |
11:30 | Lounas |
12:30 | Harjoitus ryhmätyönä VSM -kuvaus Mitä arvovirtakuvauksesta nähdään Informaatio- ja materiaalivirrat sekä prosessidata |
14:00 | Kahvi |
14:30 | Mittarit OEE Läpimenoaika, jne Aikamerkittävät mittarit |
16:00 | Toinen päivä päättyy |
08:30 | Ilmoittautuminen ja kahvi |
09:00 | Välitöiden katselmointi Jokainen esittelee, mitä havaintoja on tehty nykytilaa kuvattaessa – esteet ja mahdollisuudet Kysynnän tunnistaminen – tahtiaika Kysynnän ja kapasiteetin tarkastelu – tahtikuva |
12:00 | Lounas |
13:00 | 5S:n rooli Muutos, organisointi ja käytettävyys, Poka Yoke |
14:30 | Kahvi |
15:00 | Päivittäinen johtaminen Resurssien varmistaminen, ohjaaminen, parantaminen, visualisointi Tulevan tilan suunnittelu 8 kysymystä kohti tavoitetilaa |
16:00 | Kolmas päivä päättyy |
08:15 | Päivän aloitus Ongelmanratkaisu ja parantaminen Mitä parantaminen on? PDCA -malli, mentaalimalli Erityissyy ja satunnaissyyongelmat Mitä on muuttunut? Mitä pitää muuttaa? |
11:30 | Lounas |
12:30 | A3-ongelmanratkaisu |
14:00 | Kahvi |
14:30 | Perustyökaluja ideoimiseen 5W2H, Aivoriihi, CE-matriisi, 5 Miksi, Ideoiden luokittelu (9-3-1 -analyysi) Ideoiden käyttöönotto |
16:00 | Neljäs päivä päättyy |
08:30 | Ilmoittautuminen ja kahvi |
09:00 | Välitöiden katselmointi Jokainen esittelee, mitä parannuksia on suunnitellut tai toteuttanut |
12:00 | Lounas |
13:00 | Suorituskykyongelman ratkaisu Monimuuttujatestit |
14:30 | Kahvi |
15:00 | Harjoitus: Legoautokoe Mitä tämä voisi tarkoittaa teillä? |
16:00 | Koulutus päättyy |
Kouluttaja
Matti Pesonen
Koulutuspaikka
Sibeliustalo
Ankkurikatu 7, LAHTI
Yrityskohtaisena toteutuksena
Koulutusta toteutetaan myös yrityskohtaisena toteutuksena. Pyydä tarjous.
Lisätietoa
Opi ymmärtämään, mitä asiakas tahtoo ja kuinka se toteutetaan yrityksen ja asiakkaan näkökulmasta kannattavasti.
Koulutus sisältää workshop-harjoituksia, Lean-demonstraatioita ja Lean-casen. Kurssilaiset tekevät koulutuksen aikana välityön.
Koulutus on suunnattu asiantuntijoille, käytännön toteuttajille sekä kehittäjille. Lean ei ole pelkästään tuotantoa koskeva asia. Se sopii myös erinomaisesti palvelu- ja tukiprosesseihin.
Valitse itsellesi sopivin toteutustapa. Koulutuksen voi käydä lähiopetuksena, etänä tai hybridinä. Postitamme koulutusmateriaalit sekä striimaamme koulutuspäivät etänä osallistuville.
Koulutus järjestetään ainutlaatuisissa kokouspuitteissa Sibeliustalossa, Vesijärven rantamaisemissa.
Food & Events huolehtii nautinnollisista koulutuspäivän tarjoiluista tarjoten varmasti jotakin jokaisen makuun.
Ilmoittautuminen ja peruutusehdot
Ilmoittautumiset tulisi tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Voit ilmoittautua suoraan kurssisivulta, sähköpostitse tai puhelimitse (03-7804 264). Ilmoittautumiset vahvistetaan sähköpostikutsulla viikkoa ennen tilaisuuden alkua.
Jos tilaisuuteen ilmoitettu henkilö on estynyt saapumasta, voi organisaatio vaihtaa kuluitta osallistujan ilmoittamalla siitä koulutuksen järjestäjälle. Peruutukset tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.
Muistathan myös ilmoittaa mahdollisesta eritysruokavaliostasi ilmoittautumisen yhteydessä.
Koulutuksesta sanottua
Tutustu myös näihin kursseihin
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Järjestämme koulutusta sekä julkisena kurssina että yrityskohtaisesti räätälöitynä toteutuksena.