Lean Six Sigma Green Belt -koulutus, kevät 2025
Lean Six Sigma on systemaattinen menetelmä prosessien parantamiseen ja kehittämiseen. Se on järkevä lähestymistapa toiminnan ja tulosten parantamiseen. Lean Six Sigma on tapa ajatella ja sen sisältämät tilastolliset työkalut auttavat siinä. Sinun ei tarvitse olla tilastotieteiden ammattilainen hyötyäksesi koulutuksesta. Opit hyödyntämään erilaisia työkaluja ja tilastollisia menetelmiä mutta ennenkaikkea opit hyödyntämään systemaattista lähestymistapaa toiminnan ja prosessien kehittämisessä – opit ymmärtämään mitä ja miksi tehdään mitä tehdään.
11-päiväisessä Lean Six Sigma Green Belt -koulutuksessa opit nykyaikaisen menetelmän prosessien parantamiseen. Saat tietotaidon, kuinka muutat vähemmän enemmäksi. Toisin sanoen, kuinka haet prosessi-innovaation, tekijät, joita prosessissa täytyy muuttaa, että saat siitä tehokkaamman.
Haluatko sertifioitua Lean Six Sigma Green Beltiksi?
Lean Six Sigma Green Belt -koulutus on suunnattu Lean Six Sigma -tiimien jäsenille sekä Black Belt -projektien jäsenille. Green Belt toimii Black Beltin apuna sekä suorittaa hiukan kevyempiä projekteja myös itsenäisesti.
Lean Six Sigma Green Belt -koulutus on laaja tilastolliseen, kvantitatiiviseen ongelmanratkaisumetodiikkaan perustuva valmennusohjelma, joka hyödyntää uudenlaista lähestymistapaa koulutuksessa. Koulutuksessa yhdistetään perinteinen koulutus ja interaktiivinen ohjelmistokoulutus sekä käytännön projektit. Integraatio vaatii uuden tyyppisen opetusmetodiikan, jossa jokaisella osallistujalla tulee olla tietokone ja ohjelmistot (Excel, MINITAB) jatkuvasti käytössä. Minitab-ohjelmisto on tärkeä, se tekee puolestasi matemaattiset analyysit, joita opit tulkitsemaan.
Koulutusjaksojen välissä sovelletaan opittuja työkaluja omaan projektiin. Kun työkaluja on käytetty omassa projektissa ja niiden käyttö on raportoitu vaaditulla tavalla, osallistuja saa osallistumistodistuksen lisäksi Lean Six Sigma Green Belt -sertifikaatin.
Tehokkaat työkalut prosessien parantamiseen!
Green Beltit oppivat strukturoidun ongelmanratkaisumenetelmän liiketoiminnan parannusprojekteihin, tietyn tason laatutyökaluista, jotka liittyvät Six Sigma -menetelmään sekä kuinka luodaan taloudellisia tuloksia alaviivalle.
Koulutus keskittyy prosessien parantamiseen DMAIC -mallin avulla sekä opettaa keskeisimpiä Six Sigman työkaluja. Green Belt -koulutus tarjoaa osallistujille yleiskuvan Six Sigmasta kuin myös keskeisistä tehokkaaseen projektitiimiin liittyvistä menettelyistä ja käsitteistä. Green Beltit oppivat osan kokonaisvaltaisesta Black Belt -koulutuksen sisällöstä. Koulutus noudattaa ASQ:n Body of Knowledge-vaatimuksia.
Koulutuksen tavoitteet
- Merkittävät parannukset prosessien suoritusarvoissa
- Lean Six Sigma -projektien tiimi- ja työkalutaitojen oppiminen
- Yksittäisten Green Belt-projektien toteutus
- Oman ammattitaidon ja kilpailukyvyn parantaminen
- Hankkia tietotaito, kuinka muutetaan prosessia tehokkaammaksi
- Oppia laatutekniikan merkitys parannustoiminnassa
- Oppia tilastollista data-analyysiä
1. jakso: 17.-18.3.2025 | D – MÄÄRITTELY |
2. jakso: 2.-4.4.2025 |
M – MITTAUS |
3. jakso: 5.-7.5.2025 | A – ANALYYSI |
4. jakso: 5.-6.6.2025 | I & C – PARANNUS JA OHJAUS |
Final-päivä: 1.9.2025 | FINAL |
Koulutuksen kesto on 11 päivää.
D – MÄÄRITTELY
Jakson aikana saat johdannon parannusajatteluun sekä Lean ja Six Sigma -menetelmien rooliin liiketoiminnan kehittämisessä. Jakson aikana käydään myös läpi parannusprojektien määrittämisen askeleet ja tuloksen tekemisen edellytykset.
8:30 | Ilmoittautuminen ja kahvi |
9:00 | Lean ja Six Sigma, mitä ne ovat? Laadun perusteet, laadun määritelmät ja gurut Johdatus Lean Six Sigmaan ja DMAIC -prosessi Tilastollinen ajattelu – pohja parannukselle |
12:00 | Lounas |
13:00 | Arvo ja 7 hukkaa Parannusprojektin määrittelyvaihe (Define) |
14:00 | Kahvi |
Projektin valinta, määrittely, tiimi ja aikataulu Projektin asettaminen, tavoite ja projektianalyysi Lean Six Sigman rooli, Green Belt -askeleet |
|
16:00 | Päivä päättyy |
D – MÄÄRITTELY
Tässä päivässä opit Minitab-ohjelmiston perusteet. Opetellaan ohjelmiston käyttäminen, liikkuminen sekä perustilastotekniikkaa ja analyysien tulkintaa.
8:15 | Päivän aloitus |
MINITAB -ohjelmiston historia ja kehittyminen MINITAB:n tiedostotyypit Datan ja graafien siirtäminen toiseen sovellukseen Datan tuominen, graafien luonti, datan tulkitseminen |
|
11:30 | Lounas |
12:30 | Laatutyökalut: Pareto, Kalanruoto, Run Chart Graafiset analyysit |
14:00 | Kahvi |
Graafien ja ulostulojen tulkitseminen Graafien räätälöinti ja raportointi EXEC-makrojen luominen ja käyttö |
|
16:00 | Päivä päättyy |
Projektin valinta – Todellinen Green Belt -projekti organisaatioon |
M – MITTAUS
Mittausvaihe on nykyisen toimintamallin ja/tai prosessin kuvaamista ja parempaa ymmärtämistä.
8:15 | Avaus ja kertaus |
Parannusprojektin mittausvaihe (Measure) Mitä mittausvaihe sisältää? Projektivaiheet |
|
11:30 | Lounas |
12:30 | Aivoriihi, Ishikawa, 5 x miksi |
14:00 | Kahvi |
Prosessi ja sen kuvaus, SIPOC Spagettidiagrammi Value Stream Map |
|
16:00 | Päivä päättyy |
M – MITTAUS
Tunnistetaan aikaan tai vaihteluun vaikuttavat tekijät. Luokitellaan ja valitaan tekijät sekä suunnitellaan, mistä halutaan lisää tietoa.
8:15 | Analyyttinen prosessikortti |
VA/NVA, PCE Arvovirran yksityiskohtainen kartoitus |
|
11:30 | Lounas |
12:30 | XY-matriisi |
14:00 | Kahvi |
Prosessi FMEA Datan keräys ja näytteenotto |
|
16:00 | Päivä päättyy |
M – MITTAUS
Varmistetaan tiedon laatu sekä määritetään prosessin suorituskyky.
8:15 | Mittaussysteemin analysointi, MSA |
Gage Type I -testi Gage R&R variaabelidatalle, attribuuttidatan MSA |
|
11:30 | Lounas |
12:30 | 5S-menetelmä |
14:00 | Kahvi |
Tahtiaika (Takt Time), Laitteiden kokonaistehokkuus (OEE) Suorituskyky ja sen määrittäminen, suorituskykyindeksit Projektityö ja Green Belt -sertifikaatin vaatimukset |
|
16:00 | Päivä päättyy |
Projektityö – Todellinen Green Belt -projekti organisaatioon |
A – ANALYYSI
Prosessi lähestyminen auttaa ymmärtämään prosessivuota ja prosessin aikavaihteluun vaikuttavia tekijöitä. Prosessiovi -lähestyminen auttaa ymmärtämään millaisia muutoksia tulee tehdä, jotta asetettu taihtiaika saavutetaan.
8:15 | Avaus ja kertaus |
Projektitöiden katselmointi ja kertausta Parannusprojektin analyysivaihe (Analysis) |
|
11:30 | Lounas |
12:30 | Prosessiovi -lähestyminen Tahtikuva |
14:00 | Kahvi |
Balansointi Solut |
|
16:00 | Päivä päättyy |
A – ANALYYSI
Dataovi -lähestyminen auttaa ymmärtämään prosessi vaihtelun kautta sekä luo pohjaa kvantitatiiviselle analyysille. Havainto- ja koedatakerääminen luovat suhtautumisen data-analyysiin. Jakson aikana tutustutaan tilastollisen päätöksenteon perusteisiin ja luodaan pohjaa tutkivalle – ja vahvistavalle data-analyysille.
8:15 | Imuohjaus ja Kanban |
Nopeat vaihdot (SMED) Total Productive Maintenance (TPM) -konsepti |
|
11:30 | Lounas |
12:30 | Dataovi-lähestyminen Tutkiva- ja vahvistava-analyysi (EDA ja CDA) |
14:00 | Kahvi |
Graafiset analyysityökalut – Minitab Monimuuttuja-analyysi |
|
16:00 | Päivä päättyy |
A – ANALYYSI
Tilastollinen päätöksenteko on tehokas ja nopea tapa havaita pieniä muutoksia sekä luoda vankempaa pohjaa projektin parannusvaiheelle.
8:15 | Tilastomatematiikan keskeinen raja-arvolause (CLT) |
Tilastollinen päätöksenteko ja luottamusvälit Teho- ja näytekokoanalyysit |
|
11:30 | Lounas |
12:30 | Tilastollisia analyysityökaluja Keskiarvon tilastotestit – 1 sample t-testi, 2 sample t-testi |
14:00 | Kahvi |
Korrelaatio- ja regressioanalyysit Projekti ja välityöohjeet |
|
16:00 | Päivä päättyy |
Projektin valinta – Todellinen Green Belt -projekti organisaatioon |
I – IMPROVE
Testaaminen on näytellyt merkittävää roolia kehityksessä ja edistyksessä nykyisessä yhteiskunnassa. Jakson aikana opitaan tehokkaasti testaamaan sekä testaamisen taustalla olevat keskeiset perusasiat.
8:15 | Avaus ja kertaus |
Projektitöiden katselmointi ja kertausta Johdatus koesuunnitteluun (DoE) Täystekijäkokeen tekeminen |
|
11:30 | Lounas |
12:30 | Dublo-autokoe Kokeen analysointi Minitabilla Monimuuttujakokeen edut kehitystoiminnassa |
14:00 | Kahvi |
DOE:n roadmap eli kuinka koe suunnitellaan Valmistautuminen parannusideoiden testaamiseen |
|
16:00 | Päivä päättyy |
I & C – PARANNUS JA OHJAUS
Kokeet ja mallintaminen ovat Lean Six Sigman keskeinen ydin. Tällä jaksolla suoritetaan pienoisprojekti ja opitaan kokeen ja Lean Six Sigman keskeiset yhteydet. Lopuksi ohjausvaiheessa käydään prosessimuutosten onnistumisen ja pysyvyyden kannalta keskeiset asiat läpi.
8:15 | Katapulttikoe – DMAIC-prosessi katapultilla |
Tekijöiden tunnistaminen osittaistekijäkokeella Prosessin mallin luominen täystekijäkokeella Mallin verifiointi |
|
11:30 | Lounas |
12:30 | Poka-Yoke Parannusprojektin ohjausvaihe (Control) Ohjaussuunnitelma (Control Plan) |
14:00 | Kahvi |
Loppuraportti ja projektin päättäminen Projektin lopetus ja palkitseminen |
|
16:00 | Päivä päättyy |
Projektityö – Todellinen Green Belt -projekti organisaatioon |
FINAL
Kertaus kurssin keskeisiin teemoihin. Harjoitusprojektien esittely ja läpikäynti. Juhlalliset kakkukahvit.
8:15 | Ilmoittautuminen ja kahvi |
Luento | |
Projektitöiden esittely | |
11:30 | Lounas |
12:30 | Projektitöiden esittelyt jatkuvat |
14:00 | Kahvi |
Projektitöiden esittelyt jatkuvat | |
Sertifikaattien ja todistusten jako | |
16:00 | Koulutus päättyy |
Koulutuksen vaatimukset
Opiskelijoilla tulisi olla käytössään kannettava tietokone ja Minitab-ohjelmisto koulutuksen lähijaksoilla.
Kouluttaja
Antti Piirainen
Koulutuspaikka
Sibeliustalo
Ankkurikatu 7, LAHTI
Yrityskohtaisena toteutuksena
Koulutusta toteutetaan myös yrityskohtaisena toteutuksena. Pyydä tarjous.
Lisätietoa
Lean Six Sigma Green Belt oppii strukturoidun ongelmanratkaisumenetelmän (DMAIC) liiketoiminnan parannusprojekteihin, tietyn tason laatutyökaluista, jotka liittyvät Lean Six Sigma -menetelmään sekä kuinka luodaan taloudellisia tuloksia alaviivalle.
Omaamme Suomen pitkäaikaisimman ja laajimman kokemuksen laatujohtamisen, laatutekniikan ja Six Sigma -menetelmien kouluttamisesta, valmentamisesta ja soveltamisesta suomalaiseen yrityskulttuuriin. Koulutusohjelma noudattaa Amerikan laatuyhdistyksen (ASQ) tietosisältöä (BOK), jota on täydennetty ja sovellettu suomalaiseen koulutuspohjaan sopivaksi ylittäen näin ASQ:n vaatimukset.
Koulutus noudattaa oikeaoppista Lean Six Sigma Green Belt -koulutuksissa hyväksi havaittua tietosisältöä ja interaktiivista metodiikkaa. Tässä pedagogisesti oppimista tukevassa menettelytavassa luennot, käytännönharjoitukset ja todellinen projektityö vuorottelevat lomittain toistensa kanssa. Näin opetettavien konseptien, menetelmien ja työkalujen yhteys käytäntöön on mahdollisimman saumaton.
Koulutuksen teoriajaksojen välissä opiskelijat soveltavat jatkuvasti oppimaansa todelliseen parannusprojektiin hankkien näin erinomaisen tietotaidon prosessien tehokkaasta parantamisesta ja työkalujen käytöstä. Kokenut kouluttaja tukee projektityötä koulutuksen aikana ja antaa etätukea jaksojen välissä sekä vielä koulutuksen jälkeen. Projektityön suositellaan olevan valittu tai ainakin hahmoteltu ennen koulutusta tai määrittelyjakson aikana.
Osallistujilla ei tarvitse olla aikaisempaa tuntemusta Lean Six Sigmasta ja sen soveltamisesta. Kaiken tarvittavan opit ja sisäistät kurssilla. Koulutus on suunnattu yritysten henkilöstölle. Koulutus toimii myös erittäin hyvänä laatutekniikan peruskoulutuksena, jossa tutustutaan laajaan määrään laatutekniikan työkaluja, analyysejä ja tekniikoita.
Lean Six Sigma Green Belt -projektityön hyväksytysti suorittaneelle myönnetään Green Belt -arvo sekä arvostettu Quality Knowhow Karjalainen Oy:n Lean Six Sigma Green Belt -sertifikaatti. Green Belt voi halutessaan laajentamalla osaamistaan kouluttautumalla Black Beltiksi. Kouluttamamme Green Belt saa tällöin merkittävän alennuksen Black Belt -kurssin hinnasta.
Valitse itsellesi sopivin toteutustapa. Koulutuksen voi käydä lähiopetuksena, etänä tai hybridinä valiten itselle sopivat päivät lähi- ja etätoteutusta. Postitamme koulutusmateriaalit sekä striimaamme koulutuspäivät osallistujille, jotka osallistuvat etänä.
Koulutus järjestetään ainutlaatuisissa kokouspuitteissa Sibeliustalossa, Vesijärven rantamaisemissa.
Food & Events huolehtii nautinnollisista koulutuspäivän tarjoiluista tarjoten varmasti jokaisen makuun jotakin.
Ilmoittautuminen ja peruutusehdot
Ilmoittautumiset tulisi tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Voit ilmoittautua suoraan kurssisivulta, sähköpostitse tai puhelimitse (03-7804 264). Ilmoittautumiset vahvistetaan sähköpostikutsulla viikkoa ennen tilaisuuden alkua.
Jos tilaisuuteen ilmoitettu henkilö on estynyt saapumasta, voi organisaatio vaihtaa kuluitta osallistujan ilmoittamalla siitä koulutuksen järjestäjälle. Peruutukset tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.
Muistathan myös ilmoittaa mahdollisesta eritysruokavaliostasi ilmoittautumisen yhteydessä.
Koulutuksesta sanottua
Tutustu myös näihin kursseihin
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Järjestämme koulutusta sekä julkisena kurssina että yrityskohtaisesti räätälöitynä toteutuksena.