Sekoitekokeet, Mixture Designs -koulutus
Sekoitekokeet käsittävät testien luokan, jossa muutetaan sekoitteen komponenttien suhteita, joista tuote muodostuu. Sekoitekokeiden tuloksena havainnoidaan tuotteiden ominaisuuksien muutoksia.
Sekoitteen komponenttien muutoksia ei voi tehdä toisistaan riippumattomasti (toisin kuin tekijäkokeissa), koska sekoitteen summan on oltava 1 jokaisessa koeajossa (mixture tunnetaan myös käsitteellä ”resepti”).
Sekoitekokeet ovat erittäin käyttökelpoisia lukuisilla tuote- ja prosessikehityksen alueilla kuten ruoka ja juoma, muovi, metalliseos, keramiikka ja lasi, polttoaineseokset, lannoitteet, tekstiilikuidut, betoni, lääkkeet ja monet muut alueet. Kaikkialla, jossa on kysymys ”reseptistä”, formulaatiosta.
Kurssi sisältää yleiskatsauksen eri lähestymistapoihin ja menetelmiin, joita käytetään tekijä- ja sekoitekokeiden suunnitteluun ja analysointiin. Suunnitelmat käsittävät yksinkertaiset simplex-muotoiset (kolmio) suunnitelmat ja ei-säännönmukaiset suunnitelmat (extreme vertex).
Erityyppisiä sekoitemalleja voi liittää koesuunnitelmaan kun tulkitaan koetuloksia ja niissä esiintyviä efektejä. Kokeeseen voidaan lisätä myös prosessimuuttuja ja/tai sekoitteen kokonaismäärä, jota vaihdellaan sekoitekokeessa. Graafisilla ja analyyttisillä menetelmillä voidaan valita optimaalinen sekoitteen koostumus eri ominaisuuksien suhteen ja lisätä merkittävästi tuotteen saantoa tai parantaa ominaisuuksia.
Tähän antaa mahdollisuuden Minitab optimizer, jolla voidaan optimoida 1-25 ominaisuutta samanaikaisesti. Kurssi on suunniteltu jokaiselle (ei vaadi tilastollista perustietoa), joka haluaa tietää kuinka suunnitellaan sekoitekokeita ja analysoidaan kokeen synnyttämiä tuloksia.
Koesuunnittelu ja vastepintakokeet
08:30 | Ilmoittautuminen ja kahvi |
09:00 | Avaus, esittely ja ohjelma Suunniteltujen testien ja kokeiden perusteet analyyttisessä maailmassa Termit, koetyypit, analyyttinen/numeerinen maailma, koesuunnittelun periaatteet, yksimuuttujakokeen suunnittelu, datan analyysimenetelmät |
11:30 | Lounas |
12:30 | Monimuuttujakoe (DoE) ja sekoitekokeet Ortogonaalimatriisi ja koe sekä 3 – 7 muuttujakoe Monimuuttujakoeharjoitus – Ryhmätyö Lego-auto |
14:15 | Kahvi |
14:45 | Johdatus Mixture eli sekoitekokeisiin Screening – RSM-kokeet ja niiden käyttö sekoitekokeiden suunnittelussa Eri mahdollisuudet sekoitekokeiden suunnitteluun |
16:00 | Päivä päättyy |
Mixture eli sekoitekokeet
08:15 | Päivän aloitus |
Mixture ”Simplex” Mikä simplex suunnitelma on? Ryhmätyö: Simplex Centroid; Ikkunanpesuaineen PH Mixture ”Extreme Vertex” Esimerkkejä Minitab analyysi Mixture + ”Prosessi” Esimerkki Minitab analyysi |
|
11:30 | Lounas Mixture + ”Määrä” Esimerkki Minitab Analyysi Sekoitekokeet eli mixture koe extreme vertex + prosessi Ryhmätyö ”juomasekoite” |
14:30 | Kahvi ryhmätyön lomassa |
Ryhmätyö jatkuu Yhteenveto DoE ja Mixture kokeista |
|
16:00 | Päivä päättyy |
Koulutuksen vaatimukset
Opiskelijoilla tulisi olla käytössään kannettava tietokone ja Minitab-ohjelmisto koulutuksen lähijaksoilla.
Kouluttaja
Antti Piirainen
Koulutuspaikka
Sibeliustalo
Ankkurikatu 7, LAHTI
Yrityskohtaisena toteutuksena
Koulutusta toteutetaan myös yrityskohtaisena toteutuksena. Pyydä tarjous.
Lisätietoa
Kurssilla saat yleiskatsauksen eri lähestymistapoihin ja menetelmiin, joita käytetään tekijä- ja sekoitekokeiden suunnitteluun ja analysointiin. Suunnitelmat käsittävät yksinkertaiset simplex-muotoiset (kolmio) suunnitelmat ja ei-säännönmukaiset suunnitelmat (extreme vertex).
Kurssi ei vaadi tilastollista osaamista entuudestaan. Kurssi on suunniteltu kaikille, jotka haluavat tietää, kuinka suunnitellaan sekoitekokeita ja analysoidaan kokeen synnyttämiä tuloksia.
Tutustu YouTube -videoon aiheesta: Sekoitekoe (Case: omatekoinen ikkunanpesuaine)
Valitse itsellesi sopivin toteutustapa. Koulutuksen voi käydä lähiopetuksena, etänä tai hybridinä. Postitamme koulutusmateriaalit sekä striimaamme koulutuspäivät etänä osallistuville.
Koulutus järjestetään ainutlaatuisissa kokouspuitteissa Sibeliustalossa, Vesijärven rantamaisemissa.
Food & Events huolehtii nautinnollisista koulutuspäivän tarjoiluista tarjoten varmasti jotakin jokaisen makuun.
Ilmoittautuminen ja peruutusehdot
Ilmoittautumiset tulisi tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Voit ilmoittautua suoraan kurssisivulta, sähköpostitse tai puhelimitse (03-7804 264). Ilmoittautumiset vahvistetaan sähköpostikutsulla viikkoa ennen tilaisuuden alkua.
Jos tilaisuuteen ilmoitettu henkilö on estynyt saapumasta, voi organisaatio vaihtaa kuluitta osallistujan ilmoittamalla siitä koulutuksen järjestäjälle. Peruutukset tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.
Muistathan myös ilmoittaa mahdollisesta eritysruokavaliostasi ilmoittautumisen yhteydessä.
Koulutuksesta sanottua
Ei arvosteluita.
Tutustu myös näihin kursseihin
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Järjestämme koulutusta sekä julkisena kurssina että yrityskohtaisesti räätälöitynä toteutuksena.