Palvelun Lean Six Sigma Green Belt -koulutus
Paranna palveluasi ja vähennä ongelmia
Jos ongelmasi on alhainen työn tehokkuus, huono palveluaste, tyytymättömät asiakkaat, pitkät jonot, myynnin lasku tai tökkivät virtaukset, on tarve parannukselle ilmeinen!
Prosessien parantaminen on monessa organisaatiossa lähes tuntematon käsite ja sekoittuu yksittäisten tapausten selvittämiseen. Lean Six Sigma DMAIC -menetelmä tuo prosessien parantamiseen systemaattista otetta ja rakennetta, joilla parannus on mahdollista toteuttaa onnistuneesti vähentäen vaihtelua, virheitä ja häiriökysyntää.
Palvelumaailman oma kurssi
Palvelun LSS Green Belt -kurssilla perehdytään Lean Six Sigma DMAIC ongelmanratkaisumalliin ja siihen liittyvien ajatusmallien, teorioiden, työkalujen ja tekniikoiden sisäistämiseen palveluorganisaatioiden näkökulmasta käytännönläheisesti. Kurssilla on huomioita palveluiden erityispiirteet niin esimerkkien, kuin menetelmien painotusten suhteen. Kurssin sisältöä on laajennettu yhdellä kurssipäivällä kattamaan laajemman prosessien analyysimenetelmien käsittelyn, sekä palveluprosesseissa parhaiten soveltuvien tilastollisten menetelmien erityispiirteitä.
Projektista käytännön oppia
Kurssilla osallistuja soveltaa opittua omaan projektityöhönsä lähijaksojen välillä. Tämä hyväksi koettu ja kansainvälisestikin poikkeuksellinen malli mahdollistaa oppimisen käytännön kautta ja takaa että kurssin teoria ei jää periaatteen tasolle tulevaisuutta varten, vaan oppi saadaan heti käyttöön. Kurssilla tehdään lukuisia harjoituksia ja demonstraatioita, sekä opetellaan Minitab-ohjelmiston ja tilastollisen päätöksenteon ja testaamisen saloja teorian ja käytännön avulla.
Kysy tarjous koulutuksesta omaan organisaatioon! Lisää tietoa toimistostamme toimisto@qkk.fi tai suoraan kouluttajalta matti@qkk.fi, ota rohkeasti yhteyttä!
Tavoitteet: Tutustutaan Lean Six Sigma -menetelmään ja miksi se on olemassa. Määritellään projekti.
1. päivä | |
8:30 | Ilmoittautuminen ja kahvi |
9:00 | Johdatus Lean Six Sigmaan Miksi parannusta tarvitaan? Suorituskyky Laadun johtamisen trilogia Six Sigma standardi, ISO 13053 Muutoksen, korjauksen ja parannuksen ero Prosessi ja systeemiajattelu Jonoutuminen ja läpimenoaika Laatuteoria ja SPC Vaihtelun luokat ja suorituskyky Lean Six Sigma DMAIC-prosessi Ongelmien luokat Palvelun esimerkki (GB-projekti) DMAIC-läpimurtoyhtälö Strateginen parantaminen |
12:00 | Lounas |
Johdanto Minitab-ohjelmistoon Ohjelman avaaminen ja yleisnäkymä Datan tyypit ja datan syöttö Navigointi projektissa Datan kuvaaminen ja tunnusluvut Tiedon ja kuvien siirtäminen, raporttityökalu |
|
14:00 | Kahvi |
Datan tuominen ja datan rakenteen muokkaus Sarakkeiden pinoaminen Rivien pinoaminen Datan osittaminen (subset) Datan transponointi |
|
16:00 | Päivä päättyy |
2. päivä | |
8:15 | Päivän aloitus |
Datan analysointi ja ongelmien priorisointi Pareto-kaavio Syy-seurauskaavio (kalanruoto) Johdanto graafiseen analyysiin Minitabilla Perusgraafit: boxplot, histogrammi Graafinen yhteenveto (graphical summary) Aikasarjakuvat (timeseries) I-kortti (yksittäisten havaintojen ohjauskortti) Ydingraafit Run Chart Makrojen rakentaminen (EXTRA) |
|
11:30 | Lounas |
DMAIC, Define-vaihe Lean Six Sigma DMAIC-tiekartta Roolit ja Belt-tasot Projektin määrittelyn asekeleet Yleiskatsaus määrittelyn vaiheista Ongelman ja tavoitteen asettaminen |
|
14:00 | Kahvi |
Projektin valintamatriisi Projektin valinnan kriteeristö Projektin charter (työkortti) Projektin määrittelyn vaiheet (1) SIPOC-kuvaus Asiakkaan ja prosessin ääni (VOC, VOP) Projektin määrittelyn vaiheet (2-8) Menestyksekkään toteutuksen edellytyksiä Projektikysymyksiä – Määrittely Projektityön ohjeistus Kurssin ja sertifikaatin vaatimukset |
|
16:00 | Jakso päättyy |
Tavoitteet: Tutustutaan prosessin nykytilan tunnistamisen vaiheisiin ja opitaan arvioimaan datan laatua
3. päivä | |
8:30 | Ilmoittautuminen ja kahvi |
9:00 | Kertaus osasta I Suorituskyky Littlen laki Vaihtelun ymmärtäminen Määrittelyvaiheen yhteenveto Projektitöiden katselmointi |
12:00 | Lounas |
Mittausvaiheen menetelmät SIPOC Aivoriihi Ryhmittely Kalanruoto 5 x Miksi |
|
14:00 | Kahvi |
Prosessikuvaus Arvovirtakuvaus (VSM) XY-matriisi |
|
16:00 | Päivä päättyy |
4. päivä | |
8:15 | Päivän aloitus |
Riskien tunnistaminen FMEA Datan (tiedon) keräys ja näytteenotto Datan keräyssuunnitelma |
|
11:30 | Lounas |
MSA ja suorituskyky Mittavirheen arviointi Tyyppi 1 tutkimus Gage R&R tutkimus Kappa-tutkimus Y:n stabiilisuus (SPC) Prosessin suorituskyky Suorituskyky ja stabiilisuus Demonstraatio Mittausvaiheen yhteeveto |
|
16:00 | Jakso päättyy |
Tavoitteet: Tutustutaan datan graafisiin ja tilastollisen analysoinnin menetelmiin ja niiden rooliin parannustoiminnassa. Arvovirran analyysi.
5. päivä | |
8:30 | Ilmoittautuminen ja kahvi |
9:00 | Kertaus osasta II Laadun eri lähestymistavat Vaihtelun teoria ja tilastollinen ohjaus Mittausvaiheen yhteenveto Projektitöiden katselmointi |
12:00 | Lounas |
Analyysi Analyysivaiheen yhteenveto Prosessiovi Prosessikaaviot Kysynnän ymmärtäminen ja häiriökysyntä |
|
14:00 | Kahvi Littlen laki Tulppa-analyysi Esteiden teoria (TOC, theory of constraints) |
Datan analysoinnin menetelmät Passiivinen data-analyysi |
|
16:00 | Päivä päättyy |
6. päivä | |
8:15 | Päivän aloitus |
Virtauksen simulaatio Arvovirran analyysi |
|
11:30 | Lounas |
Data-analyysin erheet EDA ja CDA EDA:n työkaluja Case V GLM-analyysi |
|
16:00 | Päivä päättyy |
7. päivä | |
8:15 | Päivän aloitus |
Johdanto tilastollisiin menetelmiin Tilastolliset menetelmät Hypoteesitestaus Keskeinen raja-arvolause Hypoteesitestaus ja luottamusvälit Keskiarvon luottamusväli Tyyppi I ja II -virheet Testin tehon arviointi |
|
11:30 | Lounas |
Tilastolliset menetelmät Yksi näyte – 1-sample t Kaksi riippumatonta näytettä – 2-sample t Kaksi riippuvaa näytettä – paired t |
|
14:00 | Kahvi Varianssianalyysin periaate (ANOVA) Korrelaatio ja regressio Projekti ja analyysivaiheen ulostulot Projektityö ja kotitehtävät Case V: datan analysoinnin itsenäinen harjoitus |
16:00 | Jakso päättyy |
Tavoitteet: Tutustutaan koesuunnitteluun ja ohjausvaiheeseen
8. päivä | |
8:30 | Ilmoittautuminen ja kahvi |
9:00 | Kertaus osasta III Systeemin lähestyminen Datan analysointi (EDA ja CDA) Projektitöiden katselmointi |
Johdanto prannusvaiheeseen Termejä Koesuunnittelu (DOE) Koesuunnittelu Minitabilla Screening-koe (Taguchi-esimerkki) |
|
12:00 | Lounas |
Kokeiden perusteet Kokeen suunnittelun tiekartta Tekijätasojen valinta Näytekoko DOE-termejä ja sanastoa |
|
14:00 | Kahvi |
Täystekijäkokeet Katapulttiesimerkki ja täystekijäkokeet Koematriisin luominen Minitabilla Päätekijäkuvat Keskinäisvaikutukset Optimointi |
|
16:00 | Päivä päättyy |
9. päivä | |
8:15 | Päivän aloitus |
Osittaistekijäkokeet (seulontakokeet) Koesuunnitelmien resoluutio Screening sunnitelmat Taguchi esimerkki Neukkarikoe Parannusvaiheen yhteenveto |
|
11:30 | Lounas |
Lean menetelmät prosessin parannukset Imu ja CONWIP Päivittäinen johtaminen (daily management) Virheenestimet (Poka-Yoke) |
|
14:00 | Kahvi Ohjausvaihe Ratkaisujen arviointi Ohjaussuunnitelmat Muut suunnitelmat Ohjauskortit ja ylläpito Projektin päättäminen Ohjauksen seuranta Projektin arviointi Projektin sulkeminen Vaatimukset LSS GB-sertifikaatille ja projektityölle |
16:00 | Jakso päättyy |
Tavoitteet: lyhyt kertaus kurssin sisältöön. Projektityöt esitetään. Todistusten ja sertifikaattien jako.
8:30 | Ilmoittautuminen ja kahvi |
Kertaus kurssista | |
Projektitöiden esittely | |
12:00 | Lounas |
Projektitöiden esittelyt jatkuvat | |
14:30 | Kahvi |
Projektitöiden esittelyt jatkuvat | |
Sertifikaattien ja todistusten jako | |
16:00 | Koulutus päättyy |
Koulutuksen vaatimukset
Opiskelijoilla tulisi olla käytössään kannettava tietokone ja Minitab-ohjelmisto koulutuksen lähijaksoilla.
Kouluttaja
Matti Pesonen
Koulutuspaikka
Sibeliustalo
Ankkurikatu 7, LAHTI
Yrityskohtaisena toteutuksena
Koulutusta toteutetaan myös yrityskohtaisena toteutuksena.Pyydä tarjous.
Lisätietoa
Omaamme Suomen pitkäaikaisimman ja laajimman kokemuksen laatujohtamisen, laatutekniikan ja Six Sigma -menetelmien kouluttamisesta, valmentamisesta ja soveltamisesta suomalaiseen yrityskulttuuriin. Koulutusohjelma noudattaa Amerikan laatuyhdistyksen (ASQ) tietosisältöä (BOK), jota on täydennetty ja sovellettu suomalaiseen koulutuspohjaan sopivaksi ylittäen näin ASQ:n vaatimukset.
Koulutuksen teoriajaksojen välissä opiskelijat soveltavat jatkuvasti oppimaansa todelliseen parannusprojektiin hankkien näin erinomaisen tietotaidon prosessien tehokkaasta parantamisesta ja työkalujen käytöstä. Kokenut kouluttaja tukee projektityötä koulutuksen aikana ja antaa etätukea jaksojen välissä sekä vielä koulutuksen jälkeen. Projektityön suositellaan olevan valittu tai ainakin hahmoteltu ennen koulutusta tai määrittelyjakson aikana.
Osallistujilla ei tarvitse olla aikaisempaa tuntemusta Lean Six Sigmasta ja sen soveltamisesta. Kaiken tarvittavan opit ja sisäistät kurssilla. Koulutus on suunnattu palveluprosessien kehittämisestä kiinnostuneille henkilöille.
Green Belt -projektityön hyväksytysti suorittaneelle myönnetään Green Belt -arvo sekä arvostettu Quality Knowhow Karjalainen Oy:n Lean Six Sigma Green Belt -sertifikaatti. Green Belt voi halutessaan laajentamalla osaamistaan kouluttautumalla Black Beltiksi. Kouluttamamme Green Belt saa tällöin merkittävän alennuksen Black Belt -kurssin hinnasta.
Valitse itsellesi sopivin toteutustapa. Koulutuksen voi käydä lähiopetuksena, etänä tai hybridinä valiten itselle sopivat päivät lähi- ja etätoteutusta. Postitamme koulutusmateriaalit sekä striimaamme koulutuspäivät osallistujille, jotka osallistuvat etänä.
Koulutus järjestetään ainutlaatuisissa kokouspuitteissa Sibeliustalossa, Vesijärven rantamaisemissa. Food & Events huolehtii nautinnollisista koulutuspäivän tarjoiluista tarjoten varmasti jokaisen makuun jotakin.
Ilmoittautuminen ja peruutusehdot
Ilmoittautumiset tulisi tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Voit ilmoittautua suoraan kurssisivulta, sähköpostitse tai puhelimitse (03-7804 264). Ilmoittautumiset vahvistetaan sähköpostikutsulla viikkoa ennen tilaisuuden alkua.
Jos tilaisuuteen ilmoitettu henkilö on estynyt saapumasta, voi organisaatio vaihtaa kuluitta osallistujan ilmoittamalla siitä koulutuksen järjestäjälle. Peruutukset tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.
Muistathan myös ilmoittaa mahdollisesta eritysruokavaliostasi ilmoittautumisen yhteydessä.
Koulutuksesta sanottua
Tutustu myös näihin kursseihin
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Järjestämme koulutusta sekä julkisena kurssina että yrityskohtaisesti räätälöitynä toteutuksena.