Metsä Board

Antin matkassa mielenmallin muutokseen. 

Matkani mielenmallin muutokseen alkoi, kun minut nimettiin uuteen tehtävään vuonna 2014. Tehtävä muutos ajoi minut selvittämään mistä saan lisää tietoa, jotta voin hoitaa uutta tehtävääni oikeilla menetelmillä. Uusi tehtäväni oli kehitys-/luotettavuusinsinööri. Törmäsin QKK:n kotisivuihin ja siellä Lean Six Sigmaan. Menetelmä ja koulutuksen sisältö vaikutti mielenkiintoiselta kokonaisuudelta, joka osui uuteen tehtävääni. 

Osallistuin Lean Six Sigma Green Belt -koulutukseen, tutustuin Piiraisen Anttiin ja paitsi opetettu menetelmä, myös opetusmenetelmä teki minuun suuren vaikutuksen. Oli vapauttavaa huomata, että kehittämiseen ja parantamiseen on menetelmä ja se todella toimii. Kouluttaja on todella omistautunut aiheelle ja osaa asiansa. Opetus perustetaan tietoon ja standardeihin. Jos oppilas lähtee ”rönsyilemään”, niin paluu raiteille tapahtuu hyvin nopeasti oivalluttavien esimerkkien kautta ja keskustelemalla. Asia ei jää epäselväksi, jos olet itse valmis haastamaan mielenmalliasi. Välillä konkreettinen esimerkki saattaa osua ja tuntua, kuin joku pamauttaisi valurautapaistinpannulla päin näköä, mutta muistijälki on taattu ja väitän, että tätä kautta tapahtuu oivaltaminen. Näin kävi minulle. Tällä tavalla väärinymmärryksen mahdollisuus pienenee ja pysytään aiheessa. 

Ensikosketus Six Sigmaan teki minuun vaikutuksen ja tietoa täytyi saada lisää. Onhan menetelmä oikein käytettynä tehokas ja parannuspotentiaali prosesseissa on valtava. Tietojani pystyin syventämään Black Belt eli ”BB” -koulutuksesta, jonne päädyin seuraavaksi. BB -koulutus on tuhti ja vaativa paketti, jossa osallistuja pääsee todella tutustumaan menetelmään. Koulutuksessa tehdään tiukassa ohjauksessa parannusprojekti, jota kautta osallistujalla on varmasti mahdollisuus oppia menetelmän. Kouluttaja Piirainen tarjoaa jokaiselle kurssilaiselle mahdollisuuden paitsi keskustella kurssin ulkopuolella, myös konkreettista apua ja opastusta, jotta projekti saadaan maaliin. Koulutuksen ohella, keskustelujen, konkreettisen projektin loppuunsaattamisen ja ”vääntämisen” ansiosta ymmärrys syvenee. Mikä parasta, apua Antti tarjoaa myös koulutusten ulkopuolella, jotta asiakkaan pulma saadaan ratkaistua. Tämä rohkaisee ottamaan työn alle haastaviakin kokonaisuuksia, koska voi luottaa siihen, että kovaa osaamista ja apua on saatavilla. 

Black Belt -koulutusta seurasi tutustuminen operaatiotieteisiin Tehdasfysiikka -koulutukseen osallistumalla. Tehdasfysiikka -koulutus täydensi osuvasti oppeja, joita olin saanut Six Sigma -koulutuksissa. Tehdasfysiikassa opitaan miten operaatiot toimivat ja se auttaa kuvaamaan matemaattisesti prosessin toimintaa. Kuvauksen kautta pystytään tunnistamaan kohteet, osoittamaan oikeat toimenpiteet oikeisiin kohteisiin ja resurssit voidaan kohdentaa oikein sen sijaan, että yritetään ”maalaisjärjellä” päättelemällä ratkaista mahdollisia prosessissa olevia ongelmia. 

Opeista innostuneena, kehitystehtävissä toimivana insinööriplanttuna, olen vienyt ilosanomaa niin kollegoille kuin omalle joukkueellemme. Itse olen pitäytynyt tekemisessä ja olen voinut esimerkein avata aihetta, mutta opetuksen olen jättänyt opetuksen osaajalle. Olemme rakentaneet yhdessä Antin kanssa kohdennettuja koulutuskokonaisuuksia. Tavoitteena on ollut antaa perustiedot kurssilaisille, joka luo pohjan jatkaa vaativimpien kokonaisuuksien koulutuksiin. Tulokset ovat olleet mielestäni hyviä, osallistuneet ovat kokeneet saaneensa uutta lähestymiskulmaa ja oivalluksia on tapahtunut. 

Mikko Haapaniemi
Maintenance Development Manager
Metsä Board