PPAP ja APQP edistävät laadun suunnittelua ja laadun varmistusta
Autoteollisuuden vaatima laadun suunnittelun prosessi APQP (Advanced Product Quality Planning) on keskeinen osa autoteollisuuden ja sen toimitusketjun laadun varmistamista ja laadun suunnittelua. PPAP on tämän prosessin lopputulema. Nämä menetelmät kytkeytyvät luonnollisesti osaksi toimialakohtaista laadunhallintajärjestelmän vaatimuksia IATF 16949:2016.

Autoteollisuuden laadunhallintajärjestelmän vaatimukset perustuvat yleiseen ISO 9001 standardin vaatimuksiin, joita IATF 16949 täydentää. Tämän lisäksi tulee huomioida asiakaskohtaiset tarkentavat vaatimukset.
PPAP tai PPA
PPAP tai PPA (Production Part Approval Process) toimittaminen on tyypillisesti vähimmäisvaatimus omien tuotteiden hyväksyttämisen prosessia. PPA(P) vaatimukset täytetään lähes itsestään mikäli osana tuotteiden ja prosessien laadun suunnittelua organisaation soveltaa APQP:n määrittelemää suunnittelun kehystä, jonka aikana näyttö laadun varmistuksesta syntyy.
Keskeistä APQP:ssa on juuri riskiperustainen ajattelumalli ja yhtenäiset suunnittelun ja prosessien kehityksen kommunikointitavat. Keskeisiä painopisteitä on laatuun liittyvien riskien käsittely, rinnakkaissuunnittelu (Concurrent Engineering) sekä prosessin ja tuotteen suorituskyvyn varmistaminen ennen tuotannon alkua. Tarkoituksena on varmistaa hyväksyttävä laatutaso asiakkaan tehtaalla ja loppukäyttäjällä, niin että tuote ja prosessimuutokset jäisivät tuotannon aloituksen jälkeen minimiin.
PPAP (AIAG) tai PPA (VDA) on itsessään menettely, jossa tuotetaan mielenrauhaa ostajalle. Tarkoituksena on osoittaa toimittajan kyky tuottaa ja toimittaa laatuvaatimukset täyttävää tuotetta päivästä toiseen ja erästä erään. Toimittajan on osoitettava ymmärrys keskeisistä tuotteen ominaisuuksista ja niiden täyttämisen kyvystä. Tämän osoituksen on oltava näyttöön perustuvaa ja konkreettisia mittaustuloksia ja dokumentteja.
Ydintyökalut – AIAG Core Tools
PPAP:n yhteydessä törmätään usein ensi kertaa vieraalta tuntuviin laatutekniikan menetelmiin ja vaadittuihin ydintyökaluihin (AIAG Core Tools) kuten FMEA, MSA, SPC ja Control Plan. Menetelmien tarkoituksena on varmistaa riittävät toimenpiteet riskien minimoimiseksi, mutta myös toimia dokumentoituna näyttönä organisaation kyvystä soveltaa tarvittavia laadun varmistamisen menetelmiä osana suunnitteluprosessia.

IATF 16949 ja keskeiset konseptit -koulutus
Kurssilla käsitellään IATF -standardin vaatimuksia ja autoteollisuuden vaatimia ydintyökaluja (AIAG Core Tools) ja perehdytään ydintyökalujen perusteisiin ja merkitykseen laadun varmistamisessa.
Tutustu ja ilmoittaudu!FMEA
FMEA (Failure Mode and Effect Analysis, vika- ja vaikutusanalyysi) on yksi keskeinen ydintyökalu, joka toteuttaa riskien käsittelyn vaatimusta osana tuotteen ja prosessin suunnittelua ja tuotannon aloittamisen jälkeen. FMEA:ssa priorisoidaan tuotteen tai prosessin kannalta oleellisia toimenpiteitä tunnistettujen teknisten riskien käsittelyyn.
Suunnittelun (Design) ja prosessin (Process) FMEA:n kannalta on oleellista analyysien aloittaminen oikeassa kohden tuotekehitystä, eikä vasta reaktiivisesti tuotannon aloittamisen jälkeen. Tarkoituksena on löytää tuotteesta tai sen valmistusprosessista asiakkaalle tai loppukäyttäjälle vakavat riskit sekä kehittää niihin hallintakeinoja tai poistaa niitä suunnittelun muutoksilla. Tarkoituksena on prosessin ohjauksen kannalta keskeisten ohjausten löytäminen lopputuotteen tai prosessin laadun varmistamiseksi.
Suunnittelun FMEA
DFMEA eli Design FMEA on tuotteen tai teknisen järjestelmän suunnittelun laadun varmistamisen menetelmä, joka käsittelee suunnitelmassa olevien elementtien ja niiden rajapinnoista tulevia riskejä loppukäyttäjälle.
Tutustu ja ilmoittaudu!
Prosessien FMEA
Hanki syvällisempää ymmärrystä prosessi FMEA:n toteuttamisesta. PFMEA on yksi AIAG:n ydintyökaluista (Core Tools) ja on keskeinen perustyökalu laadun toteuttamisessa ja tuotanto- ja valmistusprosessien suunnittelussa.
Tutustu ja ilmoittauduMSA
MSA (Measurement System Analysis, mittaussysteemin analysointi) on joukko yleisiä menetelmiä, joilla varmistetaan mittausten soveltuvuus tuotannon tai tuotekehityksen tarpeisiin. Menettelyyn kuuluu vakiomuotoiset analyysien toteuttamisen ja tulosten tulkinnan säännöt. Tyypillisesti mittauksen kehittämisen ulostulon varmentamiseksi osana PPAP:tä esitetään mittauksen Gage R&R -tuloksia, joka on yksi tavoista tapa osoittaa mittauksen kelpoisuutta halutussa kohteessa.

Mittaussysteemin analysointi – MSA
Ymmärrä mittaussysteemin analysoinnin yleiset menetelmät (MSA) ja mittaus- ja tarkastusvirheen vaikutus päätöksentekoon ja datan laatuun. Kurssilla runsaasti käytännön esimerkkejä ja harjoitteita.
Tutustu ja ilmoittaudu!SPC
SPC (Statistical Process Control, tilastollinen prosessin ohjaus) on yksi keskeisiä menetelmiä osoittaa tuotantoprosessin tai tuotteen ominaisuuksien stabiilisuus tuotannon aikana. Tuotannon stabiilisuus ja riittävä suorituskyky osoittaa, että prosessin ohjaukset ovat vaikuttavia, sekä vaadittavien ominaisuuksien hajonta riittävän pientä, jolloin myös riski laatupoikkeamille on alhainen. Stabiilisuus on ehto suorituskykyindeksien määrittämiselle, joka on vaatimuksena tuotteiden asiakaskohtaiselle hyväksymiselle. Laajemmassa kuvassa SPC liittyy organisaation ohjaussuunnitelmaan ja kykyyn siirtyä ohjauksessa tarkastuksesta näyteperustaiseen ja prosessin keskeisiä muutoksia ennakoivaan ohjaukseen. IATF-standardi esittää laajat vaatimukset stabiilisuuden, sekä myös ylisäätämisen tai ylireagoinnin seurauksien ymmärtämiselle.

Tilastollinen prosessinohjaus (SPC) Minitabilla
Ymmärrä tilastollisen prosessinohjauksen teorian ja tilastollisen ajattelun perusteet sekä keskeiset käytännön soveltamisessa vaadittavat ohjauskortit ja muut käytännön toteutuksessa tarvittavat menettelyt. Paljon esimerkkejä ja harjoitteita.
Tutustu ja Ilmoittaudu!Control Plan
Ohjaussuunnitelma (Control Plan) on dokumentti, jossa esitetään tuotteen tai prosessin ohjaukseen käytettävät menetelmät, kuten tuotannon aikaiset mittaukset, näytteetön taajuus tai tehtävät tarkistukset. Autoteollisuuden logiikassa alhainen laaduntuottokyky laukaisee tarpeen kehittää ohjaussuunnitelmaa, kunnes saavutetaan tarvittava laadun taso.
Autoteollisuuden referenssejä ja standardeja
Tarve yrityskohtaiselle koulutukselle?
Järjestämme myös yrityskohtaisia räätälöityjä kokonaisuuksia autoteollisuuden vaatimista ydintyökaluista ja standardeista. Kysy lisää!