Sari Soininen-Keskitalolla on takana tiivis puolen vuoden rutistus työpaikan lean-opinnoissa. Vihreä vyö lean-osaajana on saavutettu ja Soininen-Keskitalo on syystäkin tyytyväinen.

– Kiinnostuin Lean Six Sigma Green Belt -koulutuksesta niin oman työni kuin Psykiatriatalo-hankkeenkin näkökulmasta. Halusin saada itselleni lisää kehittämisen työvälineitä ja osaamista, josta on laajemminkin hyötyä, kertoo osastonhoitajana kehittämistehtävissä toimiva Sari Soininen-Keskitalo.

Lean Six Sigma Green Belt -koulutus on tunnettu ja hyödyllinen kautta toimialojen. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa se on osa kokonaisuutta, jossa on erilaajuisia lean-koulutuksia henkilöstölle. Näin lisätään osaamista lean-menetelmissä, jotka sairaanhoitopiirissä halutaan laajalti käyttöön niin hoidollisten kuin hallinnollisten prosessien parantamiseksi.

Koulutuksessa perehdytään lean-projektien vetämiseen ja tilastollisten menetelmien käyttöön kehittämisessä. Opintojaksojen rinnalla osallistuja tekee organisaatioon kehittämistyön. 

Sisällöltään standardoitu koulutus ja kehittämistyön tekeminen noudattavat DMAIC-ongelmanratkaisumallia. Kokonaisuuden hyväksytysti suorittanut saa osallistumistodistuksen lisäksi henkilökohtaisen Green Belt -sertifikaatin.

Potilaspaikkojen järjestäminen ketterämmäksi

Soininen-Keskitalon lean-työ käsitteli potilaspaikkojen koordinointia uudessa Psykiatriatalossa, johon sijoittuvat nuorten ja aikuisten vaativan tason mielenterveyspalvelut. 

Lean-työn pohjalta laaditaan uusi hoitokoordinaattorin tehtävänkuva ja Psykiatriatalossa potilaspaikkojen koordinoiminen keskitetään hoitokoordinaattorille. Tällä hetkellä sitä tekevät apulaisosastonhoitajat kukin vuorollaan.

– Projektin tulokset hyödyttävät koko psykiatrian osaamiskeskusta, kun vuodeosastopaikkojen koordinoinnissa tehtävää työtä saadaan selkeämmäksi ja päällekkäisen työn määrää vähennettyä. Potilas ja lähettävä taho hyötyvät, kun odotusaika osastolle pääsemiseen lyhenee.

– Ilman aktiivista ja innostunutta työryhmää ei projektista olisi tullut mitään. Työryhmä on kuitenkin se, joka isolta osin tuottaa tietoa kehittämisen lähtökohdaksi ja tueksi. Ennen kaikkea he tuntevat oman työnsä parhaiten, Soininen-Keskitalo kiittää projektiin osallistuneita.

Kehittämistyö jatkuu vielä uusintamittauksella, jolla todennetaan tehtyjen toimenpiteiden vaikutukset. Jatkossa Sari Soininen-Keskitalo on muiden lean-koulutettujen tavoin käytettävissä KYSin kehittämisprojekteihin.

Harkiten ja pienillä muutoksilla kohti parempaa

Lean-koulutuksessa Sari Soininen-Keskitalo kertoo oivaltaneensa kehittämisprojektin kohteen rajaamisen tärkeyden. Liian suurta palaa ei kannata haukata, saati kiirehtiä tekemään muutoksia.

– Pitää malttaa pysähtyä ajattelemaan ja pohtimaan asioita rauhassa. Voi hyvinkin olla, että todellisuudessa asioihin vaikuttavat syyt ovat vähän piilossa eivätkä olekaan niitä, jotka äkkiä katsoen näyttävät ilmeisiltä.

Lean Six Sigma Green Belt -kurssin suorittamisessa on apua leanin perusosaamisesta ja tilastollisten menetelmien perustiedoista.

Sari Soininen-Keskitalo oli käynyt Lean Six Sigma Yellow Belt -verkkokoulutuksen ennen laajempaa Green Belt -kurssia. Uuden oppimisessa kollegalta saatu vertaistuki osoittautui arvokkaaksi. – Apua ja tukea saimme kehittämis- ja laatuyksiköstä sekä tietenkin kouluttajalta ja mahtavalta moniammatilliselta koulutusryhmältä.

Kysiläisille suunnatut Lean Six Sigma -koulutukset toteuttavat Quality Knowhow Karjalainen Oy, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Savonia-ammattikorkeakoulu yhteistyössä KYSin kehittämis- ja laatuyksikön kanssa.

Teksti: Johanna Eronen | Kuva: Riikka Myöhänen
KYS viestintä

Alkuperäinen teksti julkaistu Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin sivuilla 11.1.2022.
Sari sai Lean Six Sigma -koulutuksesta lisää kehittämisosaamista työhönsä

Laatukentän kuulumiset suoraan sähköpostiin?

Liity postituslistalle ja saat aina uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi.