Teollinen koesuunnittelu käytännössä -koulutus

Yli 90 % kaikista laadun ja tuottavuuden kehitystuloksista on syntynyt koemenetelmien tuloksena. Käyttöalue on erittäin laaja markkinoinnista ja sisäisistä palveluprosesseista raskaisiin koneisiin ja prosesseihin sekä näiden säätöön.

Koesuunnittelussa testataan montaa samaan ilmiöön vaikuttavaa muuttujaa samanaikaisesti. Näiden monimuuttujakokeiden avulla selvitetään tekijät, jotka vaikuttavat eniten tuotteen, palvelun ja prosessin ominaisuuksiin, tuottavuuteen tai laatuun ja optimoidaan nämä tekijät. Muuttuja voi olla vaikkapa ruokareseptin ainesosa – maidon määrä, jauhojen määrä jne.

Monimuuttujakokeilla saavutetaan kaksi keskeistä etua: kokeen tehokkuus on merkittävästi parempi kuin yksimuuttujakokeella ja muutettavien tekijöiden välillä voi olla keskinäisvaikutus, joka sekoittaa tulosta yksimuuttujakokeessa mutta ei monimuuttujakokeessa. Esimerkiksi 11 muuttujan koe suoritettuna yksimuuttujakokeena tarvitaan 2048 testiä kun taas monimuuttujakokeena tarvitaan vain 12 testiä. Mitä enemmän muuttujia, sen tehokkaampi on monimuuttujakoe.

Teoriajaksossa osallistujille opetetaan menetelmän perusteet luennoin ja todellisten kokeiden ja esimerkkien avulla.

Välityöjaksossa toivotaan jokaisen suorittavan omaan työhönsä tai harrastuksiin liittyvä todellinen koe, joka raportoidaan seuraavassa jaksossa. QKK tukee kokeen suunnittelu- ja analyysivaihetta.

Täydentävä kertausjakso
sisältää välitöiden läpikäynnin ja analysoinnin. Lisäksi laajennetaan osanottajien tietoa koesuunnittelusta.

Koulutuksen ajankohdat:

1. jakso: 14.-15.2.2024
2. jakso: 11.3.2024

I-jakso: 1. päivä

08:30 Ilmoittautuminen ja kahvi
09:00 Tilaisuuden avaus ja esittely
Taustaa koesuunnittelulle
Mitä se on? Kuinka tähän on tultu?
10:00 Kokeen suunnittelu
Erilaisia tapoja tehdä kokeita – edut ja haitat
1-muuttujakoe ja monimuuttujakoe
Monimuuttujakoe
Ortogonaalimatriisi ja koe sekä 3 – 7 muuttujakoe
12:00 Lounas
13:00 Monimuuttujakoeharjoitus – Ryhmätyö Lego-auto
14:30 Kahvi
Monimuuttujakokeen hyödyt ja haitat
16.00 Päivä päättyy

 

I-jakso: 2. päivä

08:15 Päivän aloitus
Koetoistojen määrä
Mikä on optimaalinen koetoistojen määrä
Taguchin laatuajattelun ydin
Katapulttikoe: Ryhmätyö
11:30 Lounas
12:30 Ryhmätyön koetulosten analysointi
14:00 Kahvi
14:30 Esimerkkejä Suomessa toteutetuista kokeista
Yhteenveto koesuunnittelusta
16:00 Päivä päättyy

 

II-jakso: 1. päivä

09:00 Avaus ja esittely
Kertaus 1. jaksosta
Välitöiden purku
Staattinen Taguchi
Dynaaminen Taguchi
Keskinäisvaikutukset ja niiden analysointi
Keskinäisvaikutusten tyypit
Koesuunnitelmat Minitabilla
Koetulosten analysointi
Varianssianalyysi ja residuaalisovitukset
Usean vasteen optimointi
12.00 Lounas
13.00
Tehdassimulaattori:
Perättäiset kokeet ja keskinäisvaikutukset
14.30 Kahvi
15:00 Kokeen analysointi
Johdanto vastepintakokeisiin (RSM)
CCD ja Mixture-kokeet
Yhteenveto ja johtopäätökset
16.00 Tilaisuuden päätös
Minitab perusteet

Koulutuksen vaatimukset
Opiskelijoilla tulisi olla käytössään kannettava tietokone ja Minitab-ohjelmisto koulutuksen lähijaksoilla.

Kouluttaja Matti Pesonen

Kouluttaja
Matti Pesonen

Koulutuspaikka
Sibeliustalo
Ankkurikatu 7, LAHTI

Yrityskohtainen laatukoulutus

Yrityskohtaisena toteutuksena
Koulutusta toteutetaan myös yrityskohtaisena toteutuksena.Pyydä tarjous.

Lisätietoa

Teollinen koesuunnittelu käytännössä

Opi Taguchi-kurssilla keskeiset käsitteet ja ota teoria haltuun tehokkaasti. Kurssilla mielenkiintoisia käytännön esimerkkejä, harjoituksia ja perusteoriaa.

RUNSAASTI HARJOITUKSIA JA ESIMERKKEJÄ

Menetelmän perusteet opetetaan luennoin ja todellisten kokeiden sekä esimerkkien avulla. Kurssilla tehdään runsaasti havainnollistavia kokeita, harjoituksia ja ryhmätöitä.

VÄLITYÖNÄ OPIT KÄYTÄNTÖÖN

Välityöjaksossa toivotaan jokaisen suorittavan omaan työhönsä tai harrastuksiin liittyvä todellinen koe, joka raportoidaan seuraavassa jaksossa. QKK tukee kokeen suunnittelu- ja analyysivaihetta.

MONIMUOTOINEN OSALLISTUMISTAPA

Valitse itsellesi sopivin toteutustapa. Koulutuksen voi käydä lähiopetuksena, etänä tai hybridinä. Postitamme koulutusmateriaalit sekä striimaamme koulutuspäivät etänä osallistuville.

ELÄMYKSELLINEN KOULUTUSPAIKKA

Koulutus järjestetään ainutlaatuisissa kokouspuitteissa Sibeliustalossa, Vesijärven rantamaisemissa.

LAADUKKAAT TARJOILUT

Food & Events huolehtii nautinnollisista koulutuspäivän tarjoiluista tarjoten varmasti jotakin jokaisen makuun.

Ilmoittautuminen ja peruutusehdot

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset tulisi tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Voit ilmoittautua suoraan kurssisivulta, sähköpostitse tai puhelimitse (03-7804 264). Ilmoittautumiset vahvistetaan sähköpostikutsulla viikkoa ennen tilaisuuden alkua.

 

Peruutus

Jos tilaisuuteen ilmoitettu henkilö on estynyt saapumasta, voi organisaatio vaihtaa kuluitta osallistujan ilmoittamalla siitä koulutuksen järjestäjälle. Peruutukset tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Erityisruokavalio

Muistathan myös ilmoittaa mahdollisesta eritysruokavaliostasi ilmoittautumisen yhteydessä.

Koulutuksesta sanottua

Kurssi oli erittäin kattava, joten uusia menetelmiä ja ajatuksia riittää omaksuttavaksi omaan toimintaan. Ehkäpä yksinkertaisia ja toimintavarmoja/todennettuja ”rautalankaesimerkkejä” per menetelmä voisi olla kurssilla enemmän esillä, tosin oma harjoitustyö ja sen jälkipyykki tuo myös hyvää syventymistä aiheeseen. Kouluttaja (Matti) oli erittäin ammattitaitoinen ja sopivasti huumoria viljelevä. Vahva suositus.
Jukka
4

Tutustu myös näihin kursseihin

Hakemaasi sisältöä ei löytynyt. Kokeile hakua!

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Järjestämme koulutusta sekä julkisena kurssina että yrityskohtaisesti räätälöitynä toteutuksena.