VSM - Arvovirtakuvaus

Leanin päätavoitteet ovat virtauksen kasvattaminen ja läpimenoajan lyhentäminen. Yhtenä työkaluna käytetään arvovirtakuvausta virtauksen esteen tunnistamiseen ja priorisointiin. Oikeiden ongelmien tunnistaminen ja niiden ratkaiseminen on keskeistä tehokkuuden eli nopeuden nostamisessa ja läpimenoajan lyhentämisessä.

Arvovirtaus

VSM-menetelmä auttaa ymmärtämään prosessin toimintaa tehtaan lattiatasolta ja nostaa hukan konkreettisesti esiin. Sen avulla ymmärretään, kuinka materiaalit ja informaatio virtaavat tilaus-toimitusprosessissa. Arvovirtaus on kokonaisjaksoaika (tai läpimenoaika), joka kuluu, kun asiakas esittää tilauksensa ja saa sen käyttöönsä. Tämä aika pyritään saamaan niin lyhyeksi kuin mahdollista. Ei riitä, että teemme vain lisäarvoa. On tunnistettava arvovirrat ja sen jälkeen saatava aikaan myös virtaus. Tämä tapahtuu imuohjauksen avulla. Imuohjaus on asiakasohjautuva prosessi. Leanissa ”imetään” oikea-aikaisesti vain se, mitä asiakas tarvitsee.

Nykytilan kuvaus

Materiaalin ja informaation virtaamisen kuvaaminen mahdollistaa sinulle koko tuotannon kuvaamisen yksittäisten toimintojen sijaan. VSM:ssä kuvaat, kuinka toiminnot kommunikoivat tuotannonsuunnittelun ja toistensa kanssa. Tunnistat ongelmat ja hukan lähteet. Paikallistat pullonkaulat ja keskeneräisentyön varastot (WIP). Huomaat mahdolliset turvallisuus ja laitepuutteet. Tuot yhteisen kielen ja näkemyksen organisaatioon ja pääset sisään, kuinka toiminnot todella toimivat päivittäin. Kuvaat asiakkaat, tavarantoimittajat, informaatiovirrat, materiaalivirrat ja prosessin yhdeksi kuvaksi.

Tuleva tila

Sen jälkeen, kun ymmärrämme nykytilan, voimme lähteä kehittämään tulevaisuuden tilaa, jossa hukka on pienempi ja tuotteet ja informaatio virtaavat vapaammin. Avartamalla virtauksen estettä, ohjaamalla tästä pisteestä toimintaa tai balansoimalla linjaa, voidaan vaikuttaa virtausnopeuteen ja määrään. Tämä piste tulee sovittaa todelliseen, suunniteltuun kysyntään. Virtausta tulee kiihdyttää.

08:30 Ilmoittautuminen ja kahvi
09:00
Avaus, esittely ja ohjelma
Hukan muodot
Mitä Lean on?
Mikä on prosessi?
Johdatus kuvaustekniikkaan
Prosessien kuvaustekniikat – SIPOC-workshop
Tunnista arvovirta
Value Stream Mapping , VSM-arvovirtakuvaus
12:00 Lounas
13:00 VSM-arvovirtakuvauksen tarkoitus
Kuinka arvovirtakuvaus luodaan
VSM-arvovirtakuvauksen tekeminen – workshop
14:30 Kahvi
15:00 Lean-projektin toteutus
Mitä VSM:stä voi havaita?
Mittarit
16:00 Tilaisuuden päätös

 

Kouluttaja Matti Pesonen

Kouluttaja
Matti Pesonen

Koulutuspaikka
Sibeliustalo
Ankkurikatu 7, LAHTI

Yrityskohtainen laatukoulutus

Yrityskohtaisena toteutuksena
Koulutusta toteutetaan myös yrityskohtaisena toteutuksena. Pyydä tarjous.

Lisätietoa

Hyödyt kurssista

Opit ymmärtämään kuinka yritys voisi hyödyntää arvovirtakuvausta parannuskohteen priorisointiin, ongelmien tunnistamiseen ja uuden, tulevantilan suunnitteluun. Käytännön harjoituksen avulla opit myös luomaan VSM-arvovirtakuvauksen.

Kenelle koulutus soveltuu

Koulutus on suunnattu työnjohdolle, tuotantopäälliköille ja tuotannon käytännön toteuttajille, sekä kehittäjille. Hyödyllinen myös ylemmälle johdolle, jonka työnkuvaan kuuluu käytännön toiminnan ja tuotantoprosessien kehittäminen.

Oppimista tukemaan

Kurssi sisältää workshop-harjoituksia, ylätason prosessikuvauksen ja VSM-arvovirtakuvauksen tekemisen.

Monimuotoinen osallistumistapa

Valitse itsellesi sopivin toteutustapa. Koulutuksen voi käydä lähiopetuksena, etänä tai hybridinä. Postitamme koulutusmateriaalit sekä striimaamme koulutuspäivät etänä osallistuville.

Elämyksellinen koulutuspaikka

Koulutus järjestetään ainutlaatuisissa kokouspuitteissa Sibeliustalossa, Vesijärven rantamaisemissa.

Laadukkaat tarjoilut

Food & Events huolehtii nautinnollisista koulutuspäivän tarjoiluista tarjoten varmasti jotakin jokaisen makuun.

Ilmoittautuminen ja peruutusehdot

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset tulisi tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Voit ilmoittautua suoraan kurssisivulta, sähköpostitse tai puhelimitse (03-7804 264). Ilmoittautumiset vahvistetaan sähköpostikutsulla viikkoa ennen tilaisuuden alkua.

 

Peruutus

Jos tilaisuuteen ilmoitettu henkilö on estynyt saapumasta, voi organisaatio vaihtaa kuluitta osallistujan ilmoittamalla siitä koulutuksen järjestäjälle. Peruutukset tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Erityisruokavalio

Muistathan myös ilmoittaa mahdollisesta eritysruokavaliostasi ilmoittautumisen yhteydessä.

Koulutuksesta sanottua

Kouluttaja (Kimmo) hyvä, tahti sopiva, mutta toimisi lähiopetuksena/ryhmätöinä paremmin/osallistavammin. Nyt ei joutunut epämukavuusalueelle. Ymmärrettävää sinänsä, ettei vallitsevassa lakkotilanteessa tee itse kunkaan mieli kokeilla, riittääkö autoiluun polttoainetta Lahteen ja takaisin.
Risto
3
Ehkä olisin kaivannut enemmän konkreettisia esimerkkejä tuloksista ja läpiviedyistä VSM-projekteista, eli mitä on saatu VSM.n käyttämisellä aikaan ja mitä toimia tehtiin, jotta tuloksiin päästiin.
kurssilainen2019
4
Sain paljon uusia ajatuksia. Kulkuyhteydet hyvät!
NN
4

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Järjestämme koulutusta sekä julkisena kurssina että yrityskohtaisesti räätälöitynä toteutuksena.