Ammattiosaamisesta teknologiaan – Laatukoulutusta 25 vuotta

Quality Knowhow Karjalainen Oy täyttää tänään 11.8.2022 jo 25 vuotta. Nopeasti se aikaa menee ja uudet koulutuskokonaisuudet ovat jo kehitteillä.

25-vuotta sitten luotu strategia on osoittautunut pitkälle kantavaksi ja edelleen elinvoimaiseksi strategiaksi. Panostus laatuteknologian syvälliseen ymmärtämiseen ja sen tiedon jakamiseen on ollut mielenkiintoinen matka. Maailma on monimutkaistunut tässä ajassa moninkertaiseksi, ja siksi laatu on entistäkin tärkeämpää organisaatioissa.

Tätä ennen Eerolla toki oli ollut pitkään Laatutieto Oy eli kaiken kaikkiaan 36 vuotta laatukoulutuksia. Aikanaan Laatutieto Oy:n perustaminen vuonna 1986 osui laadun murroskauteen, jolloin siirryttiin tarkastuksesta ja valvonnasta ohjaukseen ja ennaltaehkäisyyn. Laatu oli vielä tällöin ensi sijassa ammattitaidon varassa ja jälkikäteen tehtävän työn ja valmiiden tuotteiden tarkastamista, virheiden poimintaa, korjausta ja reklamaatioiden, asiakasvalitusten, käsittelyä. 

Laadunohjaus ja ennaltaehkäisy muutti kaiken. Huomion painopiste ei enää ollut ammattitaidossa, vaan organisaatiossa, systeemissä. Ymmärretään, että laadun ja tuottavuuden maksimi saavutetaan keskinäisvaikutuksen tuloksena, kuten tri Deming kirjoissaan vakuuttavasti todistaa. Tämä uusi näkökulma toi laatuun ja virheiden määrään radikaalin parannuksen!

Tohtori W.  Edwards Deming toteaa: ”Mikään määrä huolellisuutta tai ammattitaitoa ei voi voittaa järjestelmän aiheuttamia perustavanlaatuisia vikoja”. (No amount of care or skill in workmanship can overcome fundamental faults of the system).  ”The New Economics” (sivu 21).

Tähän ilmiöön havahduttiin lukuisissa edelläkävijäyrityksissä. Haluttiin parempaa halvemmalla ja nopeammin. Uusi ennaltaehkäisyn ja systeemin aika oli alkanut. 

Laatukoulutus, TQM (Total Quality Management) ja prosessijohtaminen olivat tulleet Suomeen täydentämään huolellisuutta ja ammattitaitoa ja estämään järjestelmän aiheuttamia perustavanlaatuisia vikoja. Kuinka tämä täydennys tehdään? Tämä tietotaito loi uuden liiketoimintamahdollisuuden, yrityskohtaisen laatukoulutuksen, johon Laatutieto Oy keskittyi ensimmäisenä yrityksenä Suomessa. Laatutieto Oy:stä kehittyi nykyinen perheemme omistama Quality Knowhow Karjalainen Oy, joka mahdollisti Eerolle laatuprofessorina toimimisen vuosina 1998-2000, kun minä luotsasin QKK:ta.

QKK:n perustaminen osui laadun seuraavaan suureen murroskauteen, jolloin Six Sigma alkoi tulla tunnetuksi maailmalla. Six Sigma mahdollisti ensimmäisen kerran systeemin suorituskyvyn radikaalin parantamisen, ei vain systeemin virheiden ja vikojen ehkäisyä. 

QKK:ssa halusimme keskittyä yhä voimakkaammin tieteelliseen, kovaan laatutekniikkaan, joka vuonna 1997 näytti olevan tulevaisuuden suunta. 

Perinteiseen ammattitaitoon ja kokemukseen perustuneen laadun rinnalle oli tullut yhä voimakkaammin tieteeseen perustuva laatu – Quality Engineering.  Asiat perustellaan faktoilla, ei pelkällä kokemuksella tai mielipiteellä. 

Laatu koskee edelleen kaikkia. Yrityksen tulos ja kilpailukyky on organisaatiossa kaikkien yksilöiden ja prosessien onnistumisten ja keskinäisvaikutusten tulos. Laatu ei kuulu vain laatuihmisille vaan kaikille ja kaikkialla.

Ydinajatuksemme oli ja on yhdistää laatutieto ja laatukokemus tarjoten tieteellistä näkemystä laatukenttään täydentämään kokemusperäistä osaamista. Saimme Minitab tilasto-ohjelmiston edustuksen ja lähdimme kehittämään Six Sigma -koulutuksia, ensimmäisinä Suomessa, suomen kielellä. 

2000-luvun alkupuoliskolla Lean yleistyi. Loimme laajan Lean-koulutusohjelman, Lean-johtajakoulutuksen samalla kun Lean integroitui voimakkaasti Six Sigmaan ja muodostui Lean Six Sigma. 2010-luvulla keskeinen kehityksen painopisteemme oli mittavan Tehdasfysiikan koulutuksen kehittäminen. 

Olemme saaneet toimia pitkään kokeneiden ammattitaitoisten ja alaan perehtyneiden kouluttajiemme kanssa kehittäen jatkuvasti uutta vastataksemme asiakkaidemme tarpeisiin. 

Kirjoitamme jatkuvasti uusista laatuaiheista artikkeleita ja lyhyitä tutkielmia itsemme kehittämiseksi sekä toivon mukaan myös asiakkaiden hyödyksi ja iloksi. Löydät nämä uuden verkkosivustomme artikkelit osiosta.

25-vuotisen taipaleen kunniaksi freesasimme QKK:n logoa, värimaailmaa sekä uudistimme verkkopalvelumme. Vanha qk-karjalainen.fi domain lyhennettiin helposti muistettavaan ja kirjoitettavaan muotoon qkk.fi. Qkk.fi sivustolle integroitiin laatutieto.fi verkkokauppa, jossa nyt myös usein kysytyt Paytrailin kattavat maksutavat perinteisen laskun lisäksi. 

Uuden ilmeen saivat myös sixsigma.fi sekä tehdasfysiikka.fi tietopohjaiset sivustomme. Qkk.fi sivustolle tulee myös kurssilaisille oppimisympäristö, jota alamme ottaa käyttöön, testaamaan ja jatkokehittämään syksyllä 2022. 

QKK:n vanha ja uusi logo
Quality Knowhow Karjalainen Oy:n vanha ja uusi logo.

Laatu on yhä erittäin ajankohtainen. Ehkä enemmän kuin koskaan, koska maailma on monimutkaistunut ja asiat ovat riippuvia toisistaan. Korkea laatutaso johtaa parempaan suorituskykyyn ja paremman kilpailukyvyn saavuttamiseen.

Laatutekniikalla vastataan tämän päivän yritysten ongelmiin ja kehittämiskohteisiin. Jatkuva kehitystyömme loistavien asiantuntijoidemme, Antti Piirainen, Matti Pesonen ja Kimmo Liuksiala sekä assistenttimme Mirka Ertoila (ja Eero kirjoittelee kirjoja) kanssa jatkuu uusien laatukoulutusten ja kirjojen parissa. 

QKK:n henkilöstö
Quality Knowhow Karjalainen Oy:n henkilöstö vuonna 2022.

Seuraamme aktiivisesti kansainvälistä laatukenttää ja siinä tehtävää tutkimus ja kehitystyötä. Seuraava iso tuotekehityksen painopisteemme on laatuinsinöörin kattavassa koulutuspaketissa, joka täyttää sekä ASQ:n että EOQ:n vaatimukset nykypäivän laatuosaajalle. 

1 kommentti aiheesta “Ammattiosaamisesta teknologiaan – Laatukoulutusta 25 vuotta”

  1. Erittäin paljon onnea ja laadukkaita yrityskoulutusta ja kehittämistä seuraavalle vuosikymmenelle. Olette parhaita ja teitä tarvitaan yritysten ja työelämän tulevaisuuden tekemisessä. Vielä kerran Onnea ja menestystä!

    Lasse Neuvonen
    Exellence Finland/Pohjois-Karjalan aluejaos
    Puheenjohtaja

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Liity postituslistalle ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.