Minkä ongelman sinä haluat ratkaista?

Genrich Altshuller
Kuva 1. Genrich Altshuller

Mietipä hetki mikä ongelma sinun TÄYTYISI ratkaista? Genrich Altshullerin täytyi ratkaista ongelma, kuinka selvitä hengissä neuvostoaikaiselta työleiriltä, jossa yleensä näännyttiin hengiltä. Nääntymisen välttäminen edellyttää riittävää ravintoa ja lepoa.

Altshuller oli Uzbekistanissa vuonna 1926 syntynyt luovuustutkija ja tietokirjailija, joka vangittiin Neuvostoliitossa ”valtion uhkana”. 

Hän päätti selvitä leiriltä ja keksi vankileirillä mm. kuinka nukkua ja ei nukkua samaan aikaan saadakseen tarpeeksi lepoa. Myöhemmin hän kehitti menetelmän nimeltä TRIZ. Lyhenne TRIZ tulee venäjän kielen sanoista Teorija Rešenija Izobretatelskih Zadatš, jotka tarkoittavat teknisen ongelmanratkaisun teoriaa.

Menetelmä pitää sisällään mm. 40 periaatetta ja ristiriitamatriisin.

Ongelma(t)

Elämme erilaisten ongelmien ympäröimänä. Ennen kuin lähdet ratkaisemaan ongelmaa, on hyvä tunnistaa, että ongelmat ovat hyvin erilaisia. Luokitteluja on erilaisia, mutta yhden selkeän tavan luokitella esittelee Roger W. Hoerl & Ronald D. Snee. Heidän mukaansa ongelmat voi jakaa neljään luokaan kahden muuttujan avulla. Muuttujat ovat kohteen monimutkaisuus ja se, tiedetäänkö ratkaisu etukäteen.

Ongelmaluokat ja tekniikat ongelmien ratkaisemisen avuksi.
Kuva 2. Ongelmaluokat ja tekniikat ongelmien ratkaisemisen avuksi.

Ongelma (kuva 2 oikea alakulma), joka esiintyy monimutkaisessa yhteydessä ja ratkaisu on tuntematon, on hankala. Tarvitaan idea(t) ja onnistuneita toteutuskelpoisia muutoksia, jo(t)ka muuttaa tuotetta ja prosessia paremmaksi. 

Tämä ongelma koskee aina jotain kokonaisuutta, jossa on riippuvuussuhteita ja suorituskykytasoa täytyy muuttaa. Jos kohteena on olemassa oleva prosessi, voidaan tähän käyttää Lean Six Sigma -menetelmää tai Taguchi-menetelmää suorituskyvyn nostamiseksi. 

Jos taas kyseessä on tuote, tai halutaan miettiä, kuinka asia organisoidaan tai tuotetaan uudella tavalla, tuo TRIZ erinomaisen lähestymistavan muutokseen. TRIZ on osa myös Design for Six Sigma -menetelmää, jota käytetään tuotteen tai prosessiin suunnitteluun.

TRIZ – Teorija Rešenija Izobretatelskih Zadatš

Ongelmaan voi helposti löytää ratkaisun, jos käytettävissä olisi ”rajattomasti” resursseja. Ratkaisua tehdessä käydään kauppaa erilaisten rajoitteiden kanssa. Haluat saada kestävyyttä, helposti tulee mieleen, että tehdään kohteesta paksumpi tai valitaan toinen materiaali. Takaa ilmenee heti toinen este, joka aiheuttaa toisen ongelman. Paino kasvaa tai hinta nousee, jne. 

Vektorit ja kaupankäynti.
Kuva 3. Vektorit ja kaupankäynti.

Ongelman ympärille voidaan tehdä useita erilaisia konseptuaalisia ratkaisuja ja näiden ympärille muodostuu erilaisia variantteja. Nämä eri konseptit muodostavat meille erilaisia fysikaaliskemikaalisia vektoreita. 

Tunnistamalla nämä vektorit ja käyttämällä ”takana” olevaa resurssia hyväksi, voidaan löytää aivan uusi käyttökelpoinen ratkaisu. Näin TRIZ muodostui. Altshuller keksi 40 periaatteen ja ristiriidan matriisin, jossa ongelman kuvauksen jälkeen tunnistetaan ongelma, joka halutaan ratkaista ja tätä rajoittava tekijä. Matriisin risteyskohdasta vinkki ratkaisuun.

Altshullerin 40 periaatetta matriisina.
Kuva 4. 40 periaatetta matriisina.

Menetelmä on vuosien aikana kehittynyt. Ongelman ratkaisuun voidaan lähestyä systemaattisesti tunnistamalla ongelmaa koskevat ristiriidat. Seuraavana tunnistetaan resurssit, joilla ongelma voidaan ratkaista. Resursseilla tarkoitetaan ongelman ympärillä olevat mahdolliset tunnistetut ja tunnistamattomat ratkaisut. 

Kun ristiriidat ja resurssit on tunnistettu, voidaan kehittää ns. ideaaliratkaisu. Ideaalilla ratkaisulla poistetaan ristiriita ja edetään kohti ratkaisua.

Tunnista ristiriidat ja resurssit kehittääksesi ideaaliratkaisun.
Kuva 5. Tunnista ja erittele ristiriidat ja resurssit kehittääksesi ideaaliratkaisun.

Ideaalin tilan luomiseen voidaan käyttää 40 periaatetta tai teknologisia kehityslakeja. Kehityslait antavat viisi näkökulmaa ideaalin ratkaisun löytämiseen.

TRIZ on hyvä työkalu tai ajattelumalli, jota voidaan käyttää erityyppisten tuotetta tai prosessia koskevien ongelmien ratkaisemiseen. TRIZ:n systemaattinen lähestymistapa ja erilaisten ristiriitojen tunnistaminen prosessin aikana tuo uusia kysymyksiä ja usein vastauksia tunnettuun ongelmiin. Prosessin aikana tulee  ajateltavaa ohjatusti.

Lähteet:

  • Fey, V.R & Rivin, E. I. The Science of Innovation. 1997
  • Hoerl, Roger W. & Snee, Ronald D., One Size Does Not Fit All, Quality Progress, 5/2013
  • Rantanen, K. TRIZ-menetelmän hyödyntäminen tuotekehityksen ajatusmallina. 2002. MET

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Liity postituslistalle ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.