Osaatko kuvitella lääkäriä tai talousjohtajaa, jolla ei ole alansa koulutusta? Eikö olekin vaikea. Lean-osaajaksi voit nimetä itsesi, vaikka sinulla ei ole koulutusta. Usein itselle saattaa riittää, että olet tehnyt jotain toimenpiteitä, jotka liitetään Leaniin.

Lean on monisäikeinen käsite, joka luo monia mielikuvia (ks. aikaisempi artikkeli: Mitä lean on?/4/). Modig ja Åhlstöm toteaakin kirjassaan This Is Lean/1/, että helposti tulkitaan seuraavasti: kaikki hyvä on Leania ja kaikki huono on ei-Leania.

Kuten lääketieteessä ja taloustieteissä myös Leanissa on määritelty mitä pitää vähintään tuntea ja osata, että voi kutsua itseään osaajaksi. Amerikan laatuyhdistys (American Society for Quality, ASQ)  julkaisi BOK:n (Body Of Knowledge), johon on kuvattu Lean-sertifikaatin osaamisen pohja. BOK pitää sisällään 176 aihealuetta. Tunnetko ne? Vai onko Lean, tuottavuuden parantaminen, “maalaisjärjen soveltamista tekemiseen”. “Kokeilemalla oppii”. Haluan nähdä sen potilaan, joka on menossa leikkaukseen ja lääkäri sanoo, että ihan “maalaisjärjellä tässä mennään, älä hätäile, kokeillaan”.

Osaamisen voi hankkia lukemalla, tekemällä ja kouluttautumalla. Olemme suunnitelleet ja tehneet Lean-johtajakoulutuksen, joka nopeuttaa ja auttaa soveltamaan Leania tehokkaasti omaan organisaatioon. Koulutus ohjaa lähestymään tuottavuuden ja asiakaslähtöisen toiminnan kehittämistä useista näkökulmista.

Pahimmillaan lean-toteuttajat keskittyvät yksittäisten menetelmien tai työkalujen käyttämiseen. Miettikääpä lääkäriä, joka olisi mieltynyt käyttämään röntgenkuvausta. Kaikki analyysit aloitettaisiin kuvaamalla, jonka jälkeen lääke olisi joku ibuprofeeni -valmiste. Yksi työkalu diagnoosiin ja yksi lääke ongelmanratkaisuun.

Leanin yhteydessä tarjotaan myös välillä lääkkeeksi johtamista, uskotaan sen yksivoipaisuuteen. Se ratkaisee tuottavuusvajeen. Välillä kuulee, että 5S ja standardointi on ratkaisu kaikkeen. Maailma ei ole niin yksinkertainen, että yksi lääke auttaa kaikkeen.

Edellä mainitut ovat hyviä ja tärkeitä asioita. On muistettava, että aina tulee lähestyä asioita ylhäältä alaspäin eikä alhaalta ylöspäin. Yrityksessä tämä tarkoittaa lähestymistä omistajien päämäärälähtöisesti. Leanin päämäärät ovat…

 • tuottaa arvoa asiakkaille ja tuottajalle,
 • tämä tapahtuu toimintaa, arvovirtaa ja tuotetta parantamalla,

… toteutus edellyttää…

ASQ:n Body of Knowledge pitää sisällään kolme erilaista kokonaisuutta:

 1. taktinen,
 2. integroiva ja
 3. strateginen.

Lean-johtajakoulutus on kombinaatio kaikkea näitä kolmea, mutta pääpaino on taktisessa ja strategisessa tasossa.

“Teoria on tylsää, käytäntö on tyhmää.”
-Kirsti Lonka-

Lean-johtajakoulutus on saanut erinomaista palautetta osallistujilta ja monet pitävät sitä yhtenä uransa merkittävimpänä koulutuksena tulevaisuuden kannalta. Lean-osaajan tai kehitystoiminnasta vastavan henkilön on tärkeää nähdä, että parannustoimintaan vaikuttaa useat tekijät.

Lääkärille potilaan elintoimintojen ylläpitäminen ja elämän jatkaminen (virtauksen ylläpito ja arvon tuottaminen) ovat tärkeämpää kuin hoitotoimenpiteet. Tämä edellyttää päämäärän mielessä pitämistä, potilaalle oikean diagnoosin tekemistä ja tarvittavien työkalujen käyttöä ja alistamista päämäärän alle. Sama pitäisi olla Lean-toteuttajilla. Joskus vain näkee, että 5S-indeksin korkea luku on tärkeämpi kuin varmistaa onnistunut toimitus asiakkaalle!

Lähteet:

 

 1. Modig, N. & Åhlström, P. 2012. This is Lean – Resolving the Efficiency Paradox. Bulls Graphics AB. Halmstad, Sweden.
 2. Modig, N. & Åhlström P. 2013. Tätä on Lean – Ratkaisu tehokkuusparadoksiin.
 3. Manos, A., Vincent, C. 2012. The Lean Handbook – A Guide to the Bronze Certification Body of Knowledge. ASQ Quality Press. USA.
 4. Piirainen, A. 2016. Artikkeli: Mitä lean on? 
 5. Piirainen, A. 2016. Artikkeli: Kuinka nostaa palveluprosessin ketteryyttä menettämättä tuottavuutta?
 6. Karjalainen, E. 2016. Artikkeli: Parannanko liiketulosta vai työhyvinvointia vai molempia?

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Liity postituslistalle ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.